logo Kasteel Heeze

Kasteel Heeze ontvangt bijdrage BankGiro Loterij

04-02-2016

HEEZE - Kasteel Heeze heeft gisteren op de jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala een forse bijdrage gekregen voor de restauratie van het interieur. Hierdoor kan een begin worden gemaakt met de restauratie van het authentieke interieur van kasteel Heeze.

Dankzij een bijzondere samenwerking tussen zes historische huizen - allen Rijksmonument - waaronder kasteel Heeze, heeft de BankGiro Loterij tijdens het Goed Geld Gala 2016 op 3 februari € 545.000 toegekend voor urgente restauratieprojecten aan het interieur. In tegenstelling tot het casco van het gebouw, wordt het onderhoud en de restauratie van het interieur niet door de overheid gesubsidieerd. Daarom is het bijzonder dat de BankGiro Loterij dit tekort aanvult en subsidie ter beschikking stelt om het waardevolle interieur en de collecties te restaureren. De zes samenwerkende buitenplaatsen zijn Kasteel Heeze (Noord-Brabant), Kasteel Middachten (Gelderland), Kasteel Duivenvoorde (Zuid-Holland), Havezate Mensinghe (Drenthe), Fogelensangh State (Friesland) en Slot Zuylen (Utrecht).

Ons land telde ooit enkele duizenden buitenplaatsen. Slechts een paar honderd zijn er vandaag de dag nog over, waarvan een deel nog wordt bewoond of tot voor kort werd bewoond, waardoor het interieur in veel gevallen nog authentiek is. Een authentiek interieur versterkt de cultuurhistorische waarde van het monument. Dat geldt voor alle monumenten, maar zeker ook voor historische buitenplaatsen. Kasteel Heeze staat bekend om zijn authentieke interieur en heeft mede daardoor een grote aantrekkingskracht op het publiek.

Kasteel Heeze was al begonnen met de restauratie van het achttiende eeuwse textiel, dankzij het vrijwilligerswerk van de Engelen van Heeze, die al twee authentieke gordijnen uit de achttiende eeuw gerestaureerd hebben. Met de loterijbijdrage kunnen diverse andere objecten uit de collectie van kasteel Heeze in de komende jaren gerestaureerd worden.

Terug