logo Kasteel Heeze

'La Noble' - Muzikale komedie naar de novelle van Belle van Zuylen

05-11-2021

U kunt op zondag 21 november 2021 om 14.30 uur of om 17:00 uur in de Ridderzaal (niet rolstoeltoegankelijk) van Kasteel Heeze een voorstelling van dit unieke toneelstuk bijwonen.
Aanmelden via email aan marjoleinhogewind@gmail.com onder vermelding van naam en tijdstip van voorkeur en overmaken van €29.00 per persoon naar rekening NL 50 INGB 0005 634723 t.n.v. Genootschap Belle van Zuylen o.v.v. La Noble Heeze. De organisatie bepaalt het tijdstip van uw voorstelling. Als de latere voorstelling bezwaarlijk is kunt u dat aangeven.
Vanaf 6 november 2021 is het verplicht om een geldige coronapas of geldig coronatoegangsbewijs of testbewijs, zo mogelijk via de corona-app, te tonen om het kasteel en de activiteiten te bezoeken.

In het najaar van 2019 heeft in Den Haag, in huistheater Première Parterre, een reeks opvoeringen plaatsgevonden van La Noble, een recente toneelbewerking van de novelle Le Noble, die Belle van Zuylen (Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerken; 1740-1805) in 1763 publiceerde.

Het toneelstuk
Toen Belle van Zuylen haar literaire eersteling Le Noble – aanvankelijk anoniem ‒ het daglicht liet zien, was papa Van Tuyll van Serooskerken vooral ‘not amused’ bij het vernemen dat het nota bene zijn eigen adellijke dochter was die in deze ‘conte moral’ de aristocratische elite vlijmscherp op de hak had genomen.

Uitgaande van de vertaling van Rosalien van Witsen is Eva Mathijssen erin geslaagd een levendige eigentijdse voorstelling te creëren, waarin het oorspronkelijke verhaal speels verweven wordt met scènes uit het bijzondere leven van de schrijfster. Muziek, zang en filmbeelden van Slot Zuylen, waar deze feministe-avant-la-lettre opgroeide, maken de voorstelling tot een onvergetelijke belevenis.
De regie is in handen van Gepke Witteveen, die voorafgaand aan de voorstelling een beknopte inleiding zal geven over het leven van Belle van Zuylen.

Kasteel Heeze
De voorstellingen in 2019 ‒ een coproductie van het Genootschap Belle van Zuylen en Première Parterre ‒ werden alom met groot enthousiasme ontvangen en zo ontstond het plan om ook op kasteel Heeze een opvoering van La Noble te organiseren. Immers, een oom van Belle van Zuylen, Jan Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken, was heer van Heeze, Leende en Zesgehuchten. Hij vertoefde regelmatig op kasteel Heeze, de broers van Belle gingen er vaak jagen, en nog steeds verblijven op het kasteel leden van de familie van Tuyll van Serooskerken. 

Terug