logo Kasteel Heeze

De bouw van een nieuw kasteel

In 1615 kocht René van Renesse de heerlijkheid. Hij was een dubieus persoon die altijd in geldnood verkeerde en daarom de Koning van Spanje verraadde ten behoeve van stadhouder Frederik Hendrik en de Fransen. Later heeft hij deze weer verraden en heeft hij de burgemeester van Luik vermoord in opdracht van de Spanjaarden.

Toen in 1659 Albert Snouckaert van Schauburg de heerlijkheid overnam, was het oude kasteel "Eymerick" een ruïne. De voorgaande heren woonden al tijden niet meer in Heeze en daarom was het kasteel in verval geraakt. Snouckaert besloot tot bouw van een geheel nieuw kasteel op de plaats van het oude kasteel en contracteerde voor deze onderneming Pieter Post.

Pieter Post (1608-1669) was de bouwmeester van stadhouder Frederik Hendrik en heeft onder andere het Huis ten Bosch (woning van Koning Willem-Alexander) en het stadhuis in Maastricht ontworpen. Ook heeft hij gewerkt aan het Mauritshuis in Den Haag.

In het oorspronkelijke ontwerp van Pieter Post zou op de plaats van het oude Eymerick een geheel nieuwe burcht moeten verrijzen en daarvoor liggend een voorburcht. Het was echter een tijd van (de tachtigjarige) oorlog en de transportkosten van de benodigde materialen van de bouw liepen hoog op. Wegens geldgebrek van Snouckaert kon het oorspronkelijke ontwerp van Pieter Post niet voltooid worden. Post liet de opdracht toen door zijn zoon Maurits afmaken. Maurits heeft de voorburcht afgebouwd en vervolgens werd een extra verdieping op deze voorburcht geplaatst. Dit geheel is sindsdien het hoofdgebouw van het huidige Kasteel Heeze.

Albert Snouckaert overleed in 1678. Zijn zoon Albert Carel erfde het geheel; hij verkocht het echter in 1733 aan François Adam Baron de Holbach.

Holbach was een rijke edelman uit het Heilige Roomse rijk. Hij liet in 1735 de stalgebouwen bouwen die nu samen met het hoofdgebouw de eerste binnenplaats vormen. In de poort naar het oude kasteel staat nog steeds 1735 gebeiteld. Holbach bracht ook kostbare gobelins uit de ateliers van Lodewijk XIV en andere wandtapijten naar Kasteel Heeze.

Francois Adam gaf de heerlijkheid Heeze-Leende in 1750 als huwelijkscadeau aan Paul Thierry de Holbach, de secretaris van de Franse Koning en beroemd filosoof. Hij heeft zelfs als adviseur van tsarina Catharina II gediend. Hij verkocht vervolgens de heerlijkheid in 1760 aan Jan Maximiliaan Baron van Tuyll van Serooskerken, heer van Vleuten en Westbroek.

Vanaf de 18e eeuw