logo Kasteel Heeze

Het Interieur van Kasteel Heeze

Het interieur van kasteel Heeze bestaat uit vrijwel volledig authentiek meubilair, wandtapijten, stoffering en uit een collectie schilderijen. De schilderijen bestaan voor een groot deel uit portretten die verbonden zijn met de bewoners van kasteel Heeze.

Veel van het interieur is afkomstig uit het eind van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw. In 1795 is het kasteel ingrijpend gerenoveerd onder leiding van Johanna van Tuyll van Serooskerken-van Westreenen (1776-1862). Uit die periode zijn met name bijzonder de Blauwe Kamer, de Minervakamer, de Muziekkamer en Badkamer met het unieke bad in Romeinse stijl.

Omdat deze vertrekken nog in authentieke staat zijn geven ze een goede indruk van de ontwikkeling van de stijlen en de mode in Nederland en Frankrijk.

 

De Engelen van Kasteel Heeze

De Blauwe Kamer en de Minervakamer horen, vanwege het complete ensemble, tot één van de meest bijzondere interieurs in Nederland, gedateerd aan het einde van de 18e eeuw.

Het ensemble bestaat uit behang met papieren decoraties, vloertapijt, beschilderd meubilair met hemelbed en lambrequins en gordijnen voor de vensters. Textiel maakt een belangrijk deel uit van het ensemble maar is helaas ook kwetsbaar en sterk onderhevig aan slijtage door licht en tijd.

Om het textiel voor verder verval te behoeden is in 2014 een groep vrijwilligers begonnen met het conserveren van gordijnen, lambrequins en andere textiele objecten.

Deze vrijwilligers werken een dag per week met veel enthousiasme onder leiding van een professioneel textielrestaurator. Het conserveren vergt veel vaardigheid en engelengeduld vandaar de naam ‘Engelen van Kasteel Heeze’.