logo Kasteel Heeze

Nieuwe kastanjeboom pronkt weer bij Kasteel Heeze

15-02-2016

HEEZE - Maandag 15 februari was voor Kasteel Heeze een memorabele dag. Nadat op 1 april van het vorig jaar met een voorjaarsstorm de markante kastanjeboom van 110 jaar oud op de binnenplaats omwaaide, werd maandag een nieuwe boom geplant. Het was onmogelijk om in april 2015 al een nieuwe boom te planten en dus was er tijd genoeg om zorgvuldig een nieuwe boom uit te zoeken.

''We hebben enkele kwekerijen bezocht en uiteindelijk hebben we de boom die aan de eisen voldeed gevonden bij Van den Berk kwekerijen in St. Oedenrode. Er is veel vergaderd om te kijken of we een boom terug wilden en welk soort. De wens van baron Sammy van Tuyll van Serooskerken was een zelfde boom, op dezelfde plaats en meteen van een mooi formaat'', zegt beheerder van het kasteel Paul Thijssen.

In alle vroegte arriveerde een oplegger met de gigant van ruim 8000 kilo bij Kasteel Heeze en voor hovenier Jan Willemse ook een niet alledaagse klus. ''We planten wel vaker van dit soort grote bomen maar het blijft telkens weer een uitdaging om de boom te planten, zeker hier bij Kasteel Heeze'', legt de hovenier uit. Naast de hovenier was er een boomkweker bij van Van den Berk en enkele ingehuurde krachten met machines om deze zware klus te klaren.

''Ik verwacht dat deze nieuwe boom ongeveer veertig jaar oud zal zijn. Met speciale grondankers word de draadkluit vastgezet in de grond zodat hij niet kan omwaaien.'' Het had nog enig denkwerk nodig om de kolos van 8 Ton op zijn plaats te krijgen. ''We moeten de stappen in de juiste volgorde volgen zodat we niets beschadigen aan de boom of aan de gebouwen en dat is gelukt.'' Iets na enen stond de 'nieuwe trouwboom' te pronken op de tweede binnenplaats van Kasteel Heeze waarna er een toost werd uitgebracht op het planten van de nieuwe boom.

De werkzaamheden zullen naar verwachting nog maandag en dinsdag duren om het geheel weer af te werken en de bestrating waar nodig te repareren. De boom staat er weer dus er kan weer getrouwd worden onder de kastanje bij Kasteel Heeze.

Bron: HeezeLeende24

Terug